Богородица са Христом „Страсна“

 

- Рад из сликарске радионице Андреје Рицоса

- Друга половина XV вијека

- Темпера на дасци

- Димензије: 48,7 х 66,5 х 3 cm

- Саборна црква Свете Тројице у Мостару

Допојасни приказ Богородице са Христом у наручју. У горњем дијелу иконе, са обе стране Богородичиног лика, насликан је по један анђео, који носе символе Христовог страдања. Лијеви анђео носи здјелу са копљем и трском, а десни клинове и велики крст на којем ће Христос бити разапет. Инкарнати су изведени окером са маслинасто-зеленим сијенкама, док су најосвјетљенија мјеста означена бијелим линијама. Позадина је златна, а ореоли су изведени утискивањем флоралних орнамената.

 

Христос „Salvator mundi“(„Спаситељ свијета“)

 

- Рад млетачког сликара блиског Николи ди Пјетру

- Прва половина XV вијека

- Темпера на дасци

- Димензије: 59 х 77 х 2 cm

- Храм Рођења Пресвете Богородице у Мостару

Приказ Исуса Христа у сједећем положају, са благослиљајућом десном руком, и лијевом која придржава отворено Јеванђеље. Његов хитон и химатион оивични су златним бордурама, са угравираним орнаментом. Крстолики ореол такође је богато обрубљен пунктираним орнаментима. Инкарнат је изведен свијетлим окером, са ружичастим тоновима. Позадина иконе је златна.
Ова икона Исуса Христа, заједно са иконом Светог Јована Претече, такође из Старе мостарске цркве, највјероватније је прибављена између 1833. и 1835. године, када је подизана поменута црква, чију су изградњу помагали многи богати Мостарци, међу којима и они, који су имали велике трговачке радње по Трсту и Венецији и тако стизали близу градова одакле су слике донесене за иконостас мостарске Старе цркве.

 

Свети Јован Претеча

 

- Рад млетачког сликара блиског Николи ди Пјетру

- Прва половина XV вијека

- Темпера на дасци

- Димензије: 58 х 78,7 х 2 cm

- Храм Рођења Пресвете Богородице у Мостару

Икона Светог Јована Претече рад је истог аутора као и икона Христа Спаситеља свијета. Обе су некада припадале истој олтарској цјелини и изузетни су примјери италијанске готичке умјетности, сачувани у Херцеговини. Фигура Светог Јована благо је окренута на десну страну, док је лице енергично окренуто супротно. Његов плашт је, као и Христов, оперважен златним бордурама. У десној руци светитељ држи штап са златним крстом на врху, док му је у другој дјелимично развијен свитак. Ореол је обрубљен истим флоралним орнаментом утиснутим у подлогу, као и на икони Христа. Руке Светог Јована, прошаране исцртаним венама, приказане су у карактеристичном виду за готичко сликарство. Инкарнат је изведен свијетлим окером са мрко-зеленим сијенкама и руменилом на истакнутим дијеловима лица. Позадина иконе је, такође, златна.

 

Богородица „Умиљење“

 

- Рад непознатог дубровачког сликара

- Прва половина XVI вијека

- Темпера на дасци

- Димензије: 49,5 х 73,5 х 2,5 cm

- Благовјештењски храм Манастира Житомислића

Богоридица, типа умиљење, са Христом у наручју, приказан испод полукружног рељефног лука, ношеног стубичима са капителима. Одјевена у тамноцрвену хаљину, преко које је плави мафорион, украшен крупним златним стилизованим флоралним мотивима. Лицем приљубљен уз Богородичин образ, Христос је обучен у цинобер хаљину, декорисану цвјетним орнаментима. Лијевом руком Христос милује Богородичино лице, док у десној држи неразвијен свитак. У лијевом и десном горњем углу иконе, изнад лука, представљена су два анђела, руку прекривених дијеловима огртача. Инкарнати су брижљиво обрађени смеђим окером са сивомаслинастим сјенкама и рименилом на образима. Најосвјетљенија мјеста испуњена су меким бијелим линијама. Флорални и геометријски орнаменти утиснути су на златној позадини и на ореолима.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: