ПОЧЕТНА >ЗДАЊА > ХРАМОВИ > ХРАМОВИ ПАРОХИЈСКА СРЕДИШТА > ХРАМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У БЛАГАЈУ
Храм Светог Василија Острошког у Благају, налази се на подручју древног града Херцега Стефана Вукчића Косаче. Ово је, кроз историју сједиште хумских кнезова, међу којима и чувеног Херцег Стефана Вукчића Косаче, који се 1448 године прогласио војводом од Светог Саве.

Православни храм Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца саграђен је крајем XIX вијека, као једнобродна грађевина са високим каменим звоником уз западни улаз. У протеклом рату је гранатиран, након чега су преостали разрушени зидови и дио звоника, а тренутно је у фази обнове.

У XII вијеку, за вријеме великог српског жупана Стефана Немање, његов брат и хумски кнез Мирослав (по чијој наруџбини је написано и чувено Мирослављево јеванђеље, најстарији сачувани ћирилични споменик) на подручју Благаја подиже манастир Светог Козме и Дамјана, о чему свједочи и натпис на надгробној плочи на оближњем гробљу, као и још до краја не истражени археолошки остаци на мјесту гдје је био манастир.

Храм Светог Василија Острошког у Благају био је центар Црквене општине благајске, док је данас средиште Парохије треће мостарске.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: