ПОЧЕТНА >ЗДАЊА > ХРАМОВИ > ХРАМОВИ ПАРОХИЈСКА СРЕДИШТА > ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СТАРА ЦРКВА У МОСТАРУ
Храм Рођења пресвете Богородице – Стара црква у Мостару налази се на мјесту знатно старијег храма. Различити историјски подаци свједоче и о постојању веома малог храма, називаног „ћелија“, који се налазио на овом мјесту или у оближњој пећини, а чији настанак се везује за почетак XV вијека.

Садашњи храм, изграђен је 1833. године, о чему свједочи и натпис исклесан у камену изнад западног улаза у храм. То је једнобродна камена грађевина, са звоником на преслицу, што је карактеристика за црквену архитектуре Херцеговине и читавог јадранског приморја. У порти храма, са источне и сјеверне стране, у низу гробница са богатом каменом орнаментиком, сахрањени су црквени великодостојници, епископи фанариоти и мостарски свештеници.

У рату 1992. године овај храм је страдао од пожара, а обновљен је 2004. године, од када су у њему редовно одржавају богослужења. Од 2010. године овдје су похрањене мошти митрополита Леонтија Радуловића, извађене испод рушевина Саборне цркве. У Старој православној цркви у Мостару налазилe су се вриједне и старе реликвије, као и веома старе иконе домаћих, итало-критских, грчких и непознатих мајстора насталих у периоду између XV и XIX вијека. Већина тих драгоцјености, попут иконе Светог Јована Претече (рад млетачког сликара блиског Николи ди Пјетру), иконе Исуса Христа „Салватор мунди“ и иконе Богородице са Христом, налази се у ризници Владичанског двора у Мостару.

До обнове Саборног храма Свете Тројице, Стара црква у Мостару главни је храм Црквене општине мостарске и Парохије прве мостарске.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: