oбјављено: 09. 06. 2014.

Силазак Светог Духа на Апостоле у Мостару

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле и на сву творевину, Педесетница, ‘Савршенство свих савршенстава’, изнова је доживљен и у Саборном храму у Мостару, “најсавршенијем месту овога града”, по ријечима преосвештеног Епископа Атанасија, умировљеног захумско-херцеговачког и приморског, а Духом Светим активног и надахнутог.
Једнодушно окупљени у овој ‘горњој одаји’ над градом, православни хришћани Мостара, данашње и старе Херцеговине, Босне и Приморја, ‘испунише се сви Духа Светога’. Божанствену литургију слижио је Епископ захумско-херцеговачки и приморски, Господин Григорије, са Епископом Атанасијем, бројним презвитерима, ђаконима, чтечевима и вјерним народом Божијим, уз појање требињског хора “Света Анастасија Српска”.
Овим торжественим Сабрањем, Црква је уњедрила двоје новокрштених и изњедрила једног свепштенослужитеља. Крштени су Лазар Реповић и Злата Сердаревић, а у ђаконски чин рукоположен је Мирослав Бошковић. Указујући на значај Празника и пројаву Божанске екологије, Епископ Григорије у својој бесједи, честитао је новокрштенима и новом ђакону, поздрављајући посебно и представнке државне власти. Након Литургије, са овогодишњим кумом Славе, господином Божидаром Цицмилом преломљен је славски хљеб и уготовљен славски ручак.
На овај дан, Славу Саборног храма Свете Тројице у Мостару, у рад је пуштена званична интренет презентација Српске православне црквене општине мостарске, на адреси: www.saborna-crkva-mostar.com

Music File Hosting – Embed Audio Files – Besjeda Episkopa Grigorija

oзначено са: ,одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: