oбјављено: 12. 09. 2012.

''Шантићеве вечери поезије 2012''

Уприличено књижевно вече посвећено стогодишњици смрти Османа Ђикића

 

 SVP5_5360

Књижевно вече посвећено стогодишњици смрти пјесника Османа Ђикића одржано је синоћ у холу Владичанског двора, у оквиру манифестације ”Шантићеве вечери поезије 2012” која се одржава у организацији Српског просвјетног културног друштва Просвјета ГО Мостар. Том приликом је Веселин Гатало, потпредсједник СПКД Просвјета ГО Мостар изложио свој есеј под називом”Осман Ђикић, мртав и неумрли” посвећен пјеснику и његовом дјелу

Поезија обиљежила једно вријеме

”Осман Ђикић није био обичан човјек, чак ни обичан пјесник. Опјеване љубави, патриотске или мушко – женске, у Ђикићевој поезији именују, поред љубави саме, и вријеме. У пјесми ‘Ђаурко мила’, препјеваваној и пјеваној и у турским војним походима, види се рефлекс времена које није признавало слободу ни у једном сегменту људских контаката, чак ни мушко – женских. Пјесник који је у исто вријеме поштовао и презирао конвенције, што турске – што аустријске, баш као и традиционалне – херцеговачке, није се мирио са својим временом и могао се отети оковима забрана и сагледати то вријеме довољно добро, са довољне удаљености да можемо критички, чак објективно, промишљати о тадашњим временима и политичком простору”, говорио је Гатало истакавши да би свести Османа Ђикића и брата му по пјесми и идеји, Алексу Шантића, само на српство, била велика грешка, без обзира на њихов доказани српски патриотизам и љубав према Србији. ”И тада би се учинио гријех искривљења истине, један од најгорих гријехова памћења. И зато, да се не огријешим о мртве и живе, о себе и вас, о пјесника и његово дјело, уживаћемо у његовим пјесмама, јер је то непроцјењиво благо које нам је оставио”, рекао је, између осталог, Гатало.

Посјетиоци су имали посебну привилегију да погледају први филм икада снимљен у Мостару – снимак са сахране овог великана, направљен 1912. године, али и да чују његове пјесме ”Моја љубав”, ”Пред освит”, ”На гробљу”, ”Стишај се срце болно”, ”Пјесми” и ”О, ти” у интерпретацији младих глумаца Бојана Берибаке и Јелене Башић. Посебан допринос вечери дао је и музичар Але Пузић који је, на задовољство присутних, уз пратњу гитаре извео Шантићеве пјесме ”Што те нема” и ”Емина”.

Најава

”Шантићеве вечери поезије 2012” настављају се и сутра вече (четвртак 13. септембар) када је на програму промоција двојезичне збирке пјесама Алексе Шантића, под називом ”Ми знамо судбу”, објављене на чешко – српском језику. Промоција се, такође, одржава у Владичанском двору с почетком у 20 часова. Књигу ће представити Стеван Тонтић, један од добитника књижевне награде ”Алекса Шантић” и Весо Ђорем, предсједник Удружења грађана ”Лука Праг” из Чешке Републике, које је и издало ову књигу.

 

ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ О

ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ ОРГАНИЗАТОРА:
ОТКАЗАНА ПРЕДСТАВА ”КВАРТЕТ”
Из Позоришта Приједор јавили су нам да су са жаљењем приморани отказати представу ‘Квартет’ која је требала да буде одиграна вечерас у ХД херцег Стјепан Косача. Њихово писмо преносимо у цјенлини:
”Поштовани пријатељи,
С неизмјерним жаљењем вас обавјештавамо да због болести глумице нисмо у могућности да будемо Ваши гости са представом ”Квартет”, по тексту Роналда Харвуда, а у режији Дарка Цвијетића, у заказаном термину.
У нади за неким новим сусретом,
с поштовањем,
директор Позоришта Приједор Зоран Барош”
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: