oбјављено: 11. 09. 2012.

''Шантићеве вечери поезије 2012''

”Шантићеве вечери поезије 2012”
Сузе и радост на пројекцији филма ‘Мој брат Алекса’Филм ”Мој брат Алекса” чија је пројекција уприличена јуче, у биоскопу ”ЦинеСтар”, као дио манифестације ”Шантићеве вечери поезије 2012” која се одржава у организацији Српског просвјетног културног друштва ”Просвјета” ГО Мостар дубоко је ганула публику. Фим  режисера Александра Јевђевића сниман је на аутентичним локацијама у Мостару, у периоду од 1988. до 1989. године.Живописне сцене из мостарске чаршије каква живи још у њиховим сјећањима, Алексиног Бранковца и несрећних љубави – праћене његовим стиховима у интерпретацији Драгана Стојнића - смјењивале су се на платну, једнако као емоције на лицу гледалаца. Врхунац вечери био је излазак Бранислава Лечића који је својевремено утјеловио лик Алексе Шантића да се поклони публици. У говору који је одржао и сам Лечић је показао да није ништа мање дирнут од људи са којима је гледао филм.

 

У филму су сјећања

”Нисам од оних глумаца који воле често да гледају своје филмове, прошла је деценија да нисам гледао овај филм, али овдје сам остао вечерас јер сам желио да са ове дистанце видим не само како изгледа оно што смо радили, него колика је снага тога. Потпуно сам потрешен и одушевљен чињеницом до које мјере се ствари понављају и колико је порука Шантића као човјека и пјесника јака, и, апсолутно – бар овдје – вјечна”, казао је Лечић додавши и да је за њега велика част што је имао прилику да одигра ту улогу, јер Шантић је, сматра глумац, својим животом и песништвом уобличио све што он осјећа.

”Када се земља распадала и људи без ичега напуштали своја огњишта, јављали су ми се цијелог свијета. Стизала су ми писма из Аустралије, Новог Зеланда, Патагоније, Јужноафричке републике… писали ми људи да највише жале за сликама живота – сјећањима. Молили су ме да им пошаљем овај филм, или, још боље, ако имам серију. Сало сам им. Данас свуда имам пријатеље који су ми захвални што сам им послао сјећања на живот какав су водили”, рекао је Лечић.
Глумац је поручио и да је сигуран да вријеме које долази мора да буде улазница за мир, братство, разумијевање и културу, рекавши да је то Шантић још онда знао и тако дјеловао, а ако и ми будемо у стању то да схватимо увијек ћемо и са свима лако наћи заједнички језик.

Најава

Вечерас ће у холу Владичанског двора у Мостару (20 часова) бити одржано књижевно вече посвећено стогодишњици смрти великог пјесника Османа Ђикића, те приказан снимак његове сахране, који представља први филм икада снимљен у Мостару.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: