oбјављено: 11. 09. 2012.

Отворена изложба ''Штампарско издавачка и књижарска дјелатност мостарских Срба од 1878. до 2012.''

”ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ 2012”
SVP3_5273

 

 

Отворена изложба ”Штампарско издавачка и књижарска дјелатност мостарских Срба од 1878. до 2012.” и промовисана књига ”Српске православне школе у Мостару”

 

У оквиру манифестације ”Шантићеве вечери поезије 2012” која се одржава у организацији Српског просвјетног културног друштва ”Просвјета” ГО Мостар синоћ је у холу Владичанског двора, у Мостару, отворена изложба мостарског публицисте Зклатка Сердаревића, под називом ”Штампарско издавачка и књижарска дјелатност мостарских Срба од 1878. до 2012.”, као и промоција његове књиге ”Српске православне школе у Мостару”. О књизи је говорио књижевник Данило Марић, који је и отворио изложбу.

 

 

Непроцјењиви експонати

У оквиру изложбе приказане су насловне странице књига и часописа, поштанске разгледнице и рекламне поруке, богатство амблема на рачунима и сличним пословним документима, фотографије бројних српских књижевника и интелектуалаца из различитих периода њихових живота, факсимил молбе Алексе Шантића и Светозара Ћоровића упоћене Земаљској влади за одобрење излажења књижевног часописа ‘Зора’, оригиналан примјерак новине ‘Народ’ од 19. јула 1908. године, те бројни документи од којих су неки од непроцјењивог значаја.

”Сердаревић је вјештом руком искусног истраживача помео стољетну прашину по многим мостарским полицама и докучио оно што нам савременици не показују, а објективног посматрача ће да фасцинира размјена дјеловања наших предака, који су великим дијелом овдје изложени. Овом приликом ћу споменути и прву познату мостарску књигу, коју је из Благаја српски жупан Хума Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање, дао да се калиграфски живопише и испише, а која је и данас позната у свијету као велики споменик српској, али и европској и свјетској култури, препознатљива под називом ‘Мирослављево јеванђеље”’, казао је Данило Марић, приликом отварања изложбе.

”Израда фототипских издања поједених дјела насталих у ближој или даљој прошлости, а која су тема ове поставке, представљала би одавање највећег пијетета према њиховим ауторима, уједно би тиме опечатили нашу свијест и савјест. Само са овог нивоа и размишљања треба посматрати, доживљати и читати изложбу”, казао је аутор, Златко Сердаревић.
Посјетиоци могу погледати изложбу до дана затварања овогодишње манифестације ”Шантићеве вечери поезије 2012” (субота, 15. септембар).

Најава
Данас ће, у 17 часова у биоскопу ЦинеСтар Мостар, бити уприличена пројекција филма ”Мој брат Алекса” режисера Александра Јевђевића. Публици ће се, након пројекције, поклонити главни актер филма Бранислав Лечић. У оквиру манифестације ”Шантићеве вечери поезије 2012” сутра је на програму књижевно вече посвећено стогодишњици смрти пјесника Османа Ђикића. Вече ће се одржати у Владичанском двору, с почетком у 20 часова.

ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ:

ЗБОГ ВЕЛИКОГ ИНТЕРЕСОВАЊА ПУБЛИКЕ ЗА ФИЛМ ”МОЈ БРАТ АЛЕКСА” ДАНАС ЋЕ У 14 ЧАСОВА, У БИОСКОПУ ”ЦИНЕСТАР” БИТИ УПРИЛИЧЕНА ЈОШ ЈЕДНА ПРОЈЕКЦИЈА ОВОГ ФИЛМА, ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИ НИСУ УСПЈЕЛИ ОБЕЗБЈЕДИТИ УЛАЗНИЦУ НА ВРИЈЕМЕ.

 

одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: