oбјављено: 09. 09. 2012.

''Шантићеве вечери поезије 2012'' Изведена монодрама ''Ћоркан''

”Шантићеве вечери поезије 2012”

Изведена монодрама ”Ћоркан”

 

Corkan_5170

 

У склопу манифестације ”Шантићеве вечери поезије 2012” која се одржава у организацији Српског просвјетног културног друштва ”Просвјета” ГО Мостар синоћ је у холу Владичанског двора, у Мостару, глумац и режисер Босанског народног позоришта Зеница Харис Бурина извео своју монодраму ”Ћоркан”. Прича коју је Ноблеовац Иво Андрић испричао о Ћоркану и Швабици, главној луди у касаби и циркуској играчици –чија је појава свима узбуркала крв, већ деценијама одушевљава генерације, па је и Буринина интерпретација исте на публику оставила снажан утисак.

 

Срећан у Мостару

“Ова изведба за мене је посебно важна јер су у питању ‘Шантићеве вечери поезије’ – манифестација коју ја веома поштујем, па ме и позив организатора да учествујем у програму веома развеселио. Увијек сам био срећан пред мостарском публиком из разлога што сам као студент своје најљепше представе играо у овом граду, а сматрам и да Мостар има сјајну, образовану и паметну публику која зна да цијени оно што глумци доносе на сцену. Срећан сам и испуњен, подрудио сам се и да се на најбољи могући начин са сцене захвалим публици која је дошла”, казао је, након представе Бурина, који се налази на турнеји по бх. градовима и ово му је била 48 изведба ”Ћоркана”.

Бурина признаје да се у овај лик заљубио још у основној школи и да је дуги низ година читао о њему и у глави имао јасну визију како би представа требала да изгледа, али и свијест да је још млад за њезино извођење. “Чак ни онда када сам по годинама био спреман, нисам желио да иступим без довољно животног и глумачког искуства. Све те ‘коцкице’ су се посложиле у 2011. години, када је била и 50-огодишњица од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу. Сматрам да је то била година коју се исплатило да чекам”, каже глумац, а велико занимање публике и позитивне критике које га прате од самог почетка потврђују исправност његовог става.

Најава

Вечерас ће, такође, у холу Владичанског двора у Мостару (20 часова) бити уприличена изложба публицисте Златка Сердаревића под називом ”Штампарско издавачка и књижарска дјелатност мостарских Срба од 1878. до 2012.”, као и промоција његове књиге “Српске православне школе у Мостару”.

Сутра је, у понедјељак, на програму пројекција филма ”Мој брат Алекса”, редитеља Александра Јежђевића. Филм ће се приказати у биоскопу ”ЦинеСтар”, с почетком у 17 часова. Након пројекције мостарској публици ће се поклонити главни актер филма Бранислав Лечић.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: