oбјављено: 04. 07. 2012.

Мостар у Прагу

0790

   Представници мостарских Срба и изасланство Епархије Захумско – Херцеговачке и Приморске, било је у четверодневној посјети Прагу, од 28 јуна до 3 јула ове године, на позив Митрополита чешких земаља и Словачке, господина Христофора, Кардинала чешког Дуке, архибискупа прашког  те пријатеља српске заједнице Мостара; Весе Ђорема, браће Спаравало, Милутина Перића и других.

    Службени дио сусрета је почео пријемом владике господина Григорија и изасланства СПЦО Мостар код чешког кардинала Дуке, наставио се служењем Свете Архијерејске Литургије, у суботу 30. 6, у цркви Светог Јана под Скалом. Свету Архијерејску Литургију , уз велики број вјерника из цијеле Чешке служили су митрополит Христофор, Епископ ЗХиП господин Григорије и бројно друго православно свештенство. Те вечери је и СПКУД „Гусле“ домаћинима из Чешке уприличило величанствен наступ, изведен је једносатни програм састављен од српских традиционалних игара и пјевања, у чијим је паузама књижевник Веселин Гатало у најкраћим цртама представио рад СПКД „Просвјета“ градски одбор Мостар, СПД „Гусле“, својих 13 објављених књига  и Србе у Мостару.

   

     У недјељу је у храму Успења Пресвете Богородицеслужена Архијерејска Литургија, служили су је митрополит чешких земаља и Словачке, господин Христофор и владика Григорије. И овом догађају је, поред гостију из Мостара, присуствовао и велики број руских, грчких, украјинских и других православних вјерника. Недјеља је била дан посјете представника Срба Мостара Карловим Варима, важном чешком културном центру и најелитнијем европскомбањском лијечилишту.

    Импресије домаћина и гостију су више него добре, договорена је даља сарадња и будуће активности и посјете, остварени су бројни контакти на вјерском, туристичком, културном и другим пољима која би могла  постати окосница даљег повезивања Чешке и Мостара. 

Новине

 
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: