oбјављено: 14. 05. 2012.

Посјета Патријарха српског Г. Иринеја Мостару

0158 Fotografija-17_2

 Његова светост патријарх српски господин Иринеј је дан након централне прославе празника светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца посјетио и сједиште наше епархије у Мостару. Велики број вјерника дошао је да дочека свога духовног поглавара, чијим благословом је додатно оснажен и уједињен. Патријарха српскога дочекали су код Саборне цркве Свете Тројице, који је изразио велику благодарност Богу и одушевљење за обнову ове православне светиње, о чијем току га је упознао владика Григорије.

Његова светост је нагласио да је обнова Саборног храма важан чиниоц у повратку Срба на ове просторе, који су вијековима били огњиште њихових отаца и предака, и гдје почивају њихови гробови:

“Позивам их да ову свету земљу, земљу светог Саве населимо, да је обновимо, да се вратимо да живимо у њој и да нам Господ да снаге да у тој намери истрајемо”.

Након Саборне цркве литија је кренула ка старој цркви Рођења Пресвете Богородице, а после обраћања вјерницима Патријарх је посјетио и новообновљени владичански двор, у склопу којег је почео са радом и конзулат Републике Србије, такође важан чинилац повратку и опстанку овдашњег српског живља.

oзначено са:одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: