oбјављено: 28. 03. 2012.

Oскрнављено Ново православно гробље "Бјелушине"

23456

    Ново православно гробље се поново нашло на мети вандала, овај пут је причињена знатно већа материјална штета него предходни пут. Оштећено је петнаест гробница, са којих је отуђено око седамдесет алки и полуга, један споменик је преврнут и поломљен, као и један дрвени крст.

Управник на Православном гробљу господин Антељ је овај вандализам пријавио полицији која је изашла на лице мјеста. Осим материјалне штете, каже Антељ, српским породицама се на овај начин наноси велика душевна бол, јер је ово гробље често на мети вандала. 

 

На Православном гробљу Бјелушине у октобру прошле године оштећено је тринаест споменика. 


Осуда скрнављења православног гробља у Бјелушинама

Допредсједница Градског вијећа Мостара, Слађана Готовац, огласила се приопћењем за јавност поводом скрнављења 15 гробница на православном гробљу у Бјелушинама.
“Овакви инциденти увијек изазивају немир и несигурност код грађана и имају посљедице које често ескалирају на погубне начине”, истиче Готовац, подсјећајући и на друге догађаје који подижу међунационалне тензије посљедњих дана.
“Овај чин представља увреду за обитељи сахрањених, за православну заједницу у Мостару те за читаву Босну и Херцеговину као мултиетничку државу. То је најгрубљи облик вандализма који заслужује сваку осуду”, наглашава допредсједница Градског вијећа Мостара.
“Мислим да догађања посљедњих дана у Мостару имају за циљ скупљање јефтиних политичких поена и враћање Мостара годинама унатраг. У два дана догодила су се два инцидента, пуцање на Градску вијећницу и скрнављење православног гробља. Захтијевам од надлежних ограна да хитно пронађу и казне починитеље. То је једини начин да се овакви догађаји више не понављају”, закључује у приопћењу за јавност Слађана Готовац, допредсједница Градског вијећа Мостара.Извор: www.bljesak.info одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: