oбјављено: 03. 03. 2012.

Владика Григорије проглашен Особом године у категорији “Међурелигијски дијалог и толеранција”

extra

На свечаној церемонији додјеле “Вечерњаковог печата”, одржаној синоћ у ХД херцег Стјепан Косача уручене су награде и признања људима који су 2011. годину обиљежили својим радом и залагањем у различитим областима.
Епископ захумско – херцеговачки и приморски г. Григорије проглашен је Особом године у категорији “Међурелигијски дијалог и толеранција”, коју су организатори истакли као једну од кључних у времену у коме живимо. Ово високо признање уручио му је надбискуп Алесандро Д’Ерико.

“ Када би то било могуће, обратио бих се свима вама понаособ, јер осјећам велику одговорност према ријечи и свјестан сам њене немоћи да искаже суштину. Зато ћу оно што вам желим рећи – рећи кратко и просто. Не бих био искрен када бих сакрио да осјећам трему, нити бих био праведан када бих прећутао да ова награда има велики значај и смисао за мене. Као епископ, а прије свега као човјек за своју прву и најважнију дужност пред Богом и људима имам управо ширење дијалога, слоге и разумијевања”, казао је Владика Григорије истакавши како ипак, не треба преувеличавати ничије заслуге, чему су људи неријетко склони. “Не чиним ништа што не чине и други – волим овај град, као и сви ви и трудим се да од њега створим дом”, рекао је он.
Читаоци Вечерњег листа ипак су својим гласовима показали да је било лако препознали ту љубав и труд.
“ Свима нама потребан је дијалог јер ниједан монолог није успио да опстане нити је донио било шта добро. Монолог је тужно корачање од вјечности, а дијалог мукотрпно и озбиљно успињање ка њој. Сваки наш корак према вјечности је корак према животу, а удаљавање од вјечности је корак ка смрти. Стога морамо да пазимо на сваки корак и сваку изговорену ријеч. Ову награду дијелим са онима којима она припада подједнако као и мени и без којих не би била могућа: са бискупима Перићем и Узинићем, фра Иком Скоком и провинцијалом Иваном Сесаром, ефендијама Смајкићем и Дедовићем, и, наравно, са народом који је, упркос својим ранама, и те како отворен за дијалог”, рекао је Владика Григорије, на манифестацији.
Печат за Особу године у категорији “Успјех године” добио је и предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић. У различитим категоријама признања су добили и Вјекослав Беванда, Патрик Мун, Јосип Муселимовић, Бењамин Маркин, Дамир Марјановић, Ивана Велић, Вјекослав Јелеч, Кемал Козарић, Орнела Виштица, Предраг Куртеш и Шаћир Филандра.
За Особу године 2011. Проглашена је часна сестра Лукреција Мамић, која је убијена у пљачкашком нападу у Африци. Високо признање ова је племенита жена заслужила својим мисионарским радом у здравству од 1984. године. Помагала је неухрањенима и обољелима од АИДС-а у Јужној Америци и Африци.

Говор Владике Грогорија можете прочитати ОВДЕ

 
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: