oбјављено: 03. 02. 2012.

Обиљежена 88. годишњица смрти Алексе Шантића

4413

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Градски одбор Мостар је у четвртак, 02.фебруара 2012.године обиљежило 88-му годишњицу од упокојења пјесника Алексе Шантића.

Дан сјећања на великог пјесника почео је у 11 часова поменом на Шантићевом гробу у новом православном гробљу у Бјелушинима. Руководство мостарске Просвјете положило је цвијеће на гробу пјесника.

Одмах посије тога, у 12 часова, у гостопримници код Старе цркве одржана је конференција за штампу. На конференцији је било присутно велики број медија. Челни људи Просвјете представили су новоусвојени Правилник “Шантићевих вечери поезије”, одлуку о додјељивању “Шантићеве награде”, која ће бити додијељена на овогодишњој манифестацији “Шантићеве вечери поезије”, те су информисали медије о расписаном конкурсу за “ Шантићеву награду”.
Шантићу у част организовано је и књижевно вече пјесника Зорана Костића, у галерији краљице Катарине Косаче у ХД херцег Стјепан Косача, с почетком у 19 часова. Зоран Костић је вишеструко награђивани српски књижевник, носилац вриједних награда међу којима су и награда “Лаза Костић” и “Карађорђева повеља”. Костић је од 2003. године предсједник Удружења писаца Републике Српске.
У програму књижевне вечери учествовала је, рецитујући и пјевајући Шантићеве стихове на српском, али и на руском језику, Зоранова супруга Јелена Трепетова – Костић, глумица Народног позоришта РС, првакиња московског театра (МХАТ-а) и професор глуме у Бања Луци.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: