oбјављено: 29. 01. 2012.

Савиндан и Светосавска академија у Мостару

6555
8667
2122 

  Светом Литургијом у Старој Цркви Рођења Пресвете Богородице у Мостару почело је прослављање Светог Саве. Литургију је служио јереј Бранимир Боровчанин, а својим појањем дјеца из Мостара и присутни вјерни народ су употпунили литургијско сабрање.
Послије причешћа вјерника дјеца су се представила рецитовањем пјесама о Светом Сави, а након тога услиједило је дијељење пакетића.
Слично је било и у Храму Вазнесења Христовог у Бијелом Пољу гдје је Свету Литургију служио јереј Небојша Радић.

У Хрватском Народном казалишту у суботу 28. јануара са почетком у 19:00, у организацији СПКД „Просвјета“ ГО Мостар и Српског Пјевачког и Културно – Умјетничког Друштва „Гусле” одржана је традиционална светосавска академија. Ове године гости на светосавској академији били су ученици из музичке школе из Требиња.
Дјеца из црквеног хора под водитељством своје вјероучитељице Зорице Гојачић отворила су академију појањем Тропара Светом Сави, послје кога је јереј Драго Зубац је одржао светосавску бесједу. Након бесједе услиједиле су рецитације чланова СПКУД „Гусле“ Огњена Вулића, Иване Комлен и Катарине Антељ, између којих смо могли уживати у изведбама народних кола фолклорне секције Гусала.

Бесједа јереја Драге Зубца:

Други дио светосавске академије почео је са пјесмом „Хајде Јано“ коју су изводили чланови пјевачке секције Гусала уз пратњу наших гостију из Требиња. Након чега су наши гости показали своје умјеће извођењем композиција Карлоса Гардела и Антонија Вивалдија које је мостарска публика испратила громогласним аплаузима.
Светосавска академија завршена је још једном изврсном изведбом химне Светом Сави, у интерпретацији ученика вјероучитељице Зорице Гојачић.

СПКУД “Гусле” полако али сигурно корачају путем старе славе, а за то су заслужни многи добри људи, који свако на свој начин сваким даном доприносе томе. Међу најзаслужнијима је, свакако, предсједник СПКУД “Гусле” Мостар о. Данила Боро чији су се рад и залагање у посљедње три године синоћ могли видјети у пуном сјају.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: