oбјављено: 28. 12. 2011.

Састанак Епископа Григорија са члановима извршне власти Федерације БиХ

7564      Чланови извршне власти Федерације Босне и Херцеговине, потпредсједник Светозар Пударић , премијер ФБиХ Нермин Никшић, те замјеник премијера Десница Радивојевић, примили су данас , у сједишту Владе ФБиХ у Сарајеву, представнике Српске православне цркве у БиХ, владику захумско-херцеговачког и приморског Григорија Дурића, пароха мостарског Радивоја Круља и старјешину Саборне цркве у Сарајеву Борислава Ливопољца.

Циљ сусрета је био да се дефинирају приоритети у потребама Православне цркве и трасира њена континуирана сарадњу с актуелном извршном влашћу у ФБиХ.

Гости су као приоритет навели градњу, односно рестаурацију саборних цркава у Мостару и Сарајеву.
Како је казао епископ Григорије, мостарска градња тече веома добро, те је изразио наду да ће за двије године бити завршена, док је унутрашња рестаурација сарајевског објекта у завршници. Захвалио је Влади ФБиХ на досадашњој помоћи и ангажману, који су, како је речено, били од кључне важности за рад на овим објектима у овој години, а представљају добру основу и подстрек за рад у наредној годину.

Премијер Никшић пренио је јасан став актуелне владе, а он се огледа у томе да ће Влада ФБиХ равноправно третирати све вјерске заједнице, које по њеном мишљењу, могу много учинити на помирењу.

-Ми ћемо вам и даље бити на располагању и кроз разговоре и заједничко одређивање приоритета наставити ћемо помагати онолико колико будемо у стању, казао је федерални премијер.

Састанак је испунио циљ, оцјена је потпредсједника Федерације Светозара Пударића.

-Успостављен је директан дијалог с врхом Српске православне цркве у БиХ, односно представницима двију највећих епархија. О приоритетима је разговарано заједнички, а не на начин да Влада сама одређује шта је приоритетно Православној цркви те су актери, као представници институција које су заступали, трасирали пут континуиране сарадње у том смислу, закључио је Пударић.

О поврату имовине Српској православној цркви није говорено много на састанку јер Федерација ту нема директну надлежност, али је генерално разговарано о повратку људи у пријератна мјеста живљења. Учесници састанка су се сагласили у оцјени да је досад много тога улагано у обнову кућа, умјесто да је људима дата могућност за животну егзистенцију у којој би они сами стварали и стамбене увјете.

извор: Влада Федерације БиХ
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: