oбјављено: 13. 09. 2011.

РЕЗИМЕ ШАНТИЋЕВИХ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ

santicrezimeОвогодишње „Шантићеве вечери поезије“ одржане су од 2. до 5. септембра у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ (Градски одбор Мостар), Српског пјевачког друштва „Гусле“ и Градске библиотеке Невесиње, а под покровитељством Савјета министара БиХ, Министарства културе Републике Србије, Министарства просвјете Републике Српске и Општине Невесиње.

 
„Шантићеве вечери“ започеле су у петак (2. септембра) концертом Гудачког квартета Београдске филхармоније на коме су, пред одушевљеном публиком у Сали краљице Катарине ХД ХС Косача – Јелена Драгнић (прва виолина), Владан Лончар (друга виолина), Александра Курилић (виола) и Александар Латковић (виолончело) извели композиције Антонија Дворжака и Александра Бородина. Након вечерњег концерта, дружење са члановима Гудачког квартета настављено је у пријатном амбијенту гостопримнице Старе православне цркве, уз рецитовање и пјевање пјесама Алексе Шантића.
У суботу (3. септембра) Шантићу је служен помен у Старој цркви на Бранковцу, а на пјесников гроб на православном гробљу Бјелушине положено је цвијеће. Истог дана пред Старом црквом одржан је и округли сто на тему „Алекса Шантић – некад и сад“, у чијем раду су учествовали: Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, проф. др Ранко Поповић (Бања Лука), проф. др Мирослав Паламета (Мостар), проф. др Сафет Сарић (Мостар), проф. Данијела Јелић (Бања Лука), Данило Боро (Мостар), Стеван Тонтић (Сарајево), Веселин Гатало (Мостар), Милица Јефтимијевић (Београд) и модератор проф. Данило Марић (Мостар). Учесници округлог стола представили су разноврсна излагања о Алекси Шантићу, освјетљавајући пјесников лик и дјело са књижевног, културног, историјског и теолошког аспекта. Радови учесника биће објављени у посебном зборнику, чији је приређивач и издавач „Просвјета“. Договорено је и да се формира жири за избор добитника Шантићеве награде за 2012. годину. Према Правилнику за додјелу Шантићеве награде – добитник се бира сваке треће године.
У суботу увече у Хрватском народном казалишту – у режији Ратка Орозовића и извођењу Славена Видака и Аиде Шошић – одиграна је позоришна представа „Волио сам Емину опасно по живот“, која је наишла на топао пријем мостарске публике.
Вече поезије посвећено добитницима Шантићеве награде одржано је у недјељу (4. септембра) у Народном позоришту Мостар. Поред добитника Шантићеве награде – Ђорђа Сладоја, Стевана Тонтића и Веселина Гатала, своје стихове говорили су и пјесници Љубивоје Ршумовић и Милица Јефтимијевић-Лилић, потпредсједница Удружења књижевника Србије. Пријатну атмосферу употпунили су одабрани стихови Алексе Шантића, које је читао водитељ вечери, познати београдски глумац Небојша Дугалић. Публика је уживала у педесетоминутном пјесничком колажу, а након тога је имала прилику да погледа изложбу документарне грађе о Алекси Шантићу, чији је аутор Шемсудин Златко Сердаревић.
Завршни догађај „Шантићевих вечери поезије“ 2011. било је вече савремених пјесника приређено у понедјељак (5. септембра) на степеништу крај Старог моста. Млади пјесници Весна Хлавачек, Иван Шуњић, Иван Врљић, Анес Оручевић, Семир Бехрам, Жана Шемшић, Лидија Павловић, Соња Јурић, Мартина Млинаревић-Сопта и Ања Рикало – читали су своје стихове у лежерној атмосфери и прелијепом амбијенту, уз музичку пратњу и пјесму мостарског кантаутора Але Пузића.
„Шантићеве вечери поезије“ уприличене су и у Невесињу, гдје су протекле у знаку пјесничке вечери посвећене Алекси Шантићу, одржане у суботу (3. септембра). Својим стиховима публици су се представили пјесници Ђорђо Сладоје, Сретен Видаковић, Благоје Баковић, Радомир Уљаревић, Бећир Вуковић, Ружица Комар и Љубивоје Ршумовић, а наступио је и хор Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ из Невесиња. Сљедеће вечери у великој сали СО Невесиње одиграна је представа „Волио сам Емину опасно по живот“, која је претходно изведена у Мостару.
Овогодишње „Шантићеве вечери поезије“ су завршене, а припрема за сљедеће већ је започела – Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и Српско пјевачко  друштво „Гусле“ постигли су споразум са г. Иваном Тасовцем, директором Београдске филхармоније, о дугорочној сарадњи са овом елитном музичком институцијом. Ускоро се очекују заједнички пројекти који ће допринијети квалитету „Шантићевих вечери поезије“, али и културног живота у цијелом Мостару.

 

Умјесто закључка о овогодишњим „Шантићевим вечерима поезије“  – са округлог стола о Алекси Шантићу преносимо иницијативу проф. др Сафета Сарића да се мостарској Гимназији врати пријератно име „Алекса Шантић“ Сви учесници су подржали приједлог, сматрајући да би тај чин био најдубљи израз поштовања и захвалности према великом пјеснику и нашем најпознатијем Мостарцу.
Овој иницијативи – коју у потпуности подржавају – Српско културно и просвјетно друштво „Просвјета“ (Градски одбор Мостар) и Српско пјевачко друштво „Гусле“ придружују још једну: да Градска управа Мостара реализује тестамент Персе Ћоровић (рођ. Шантић), сестре пјесника Алексе Шантића.

О „Шантићевим вечерима поезије“, кратак историјат
Хиљаду деветсто двадесет и пете, поводом годишњице, и хиљаду деветсто тридесет и четврте године, поводом десетогодишњице смрти Алексе Шантића, Српско пјевачко друштво „Гусле“ и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у част Шантића по први пут организују Велики сабор књижевника у Мостару. Након другог свјетског рата рад „Гусала“ и „Просвјете“ се забрањује, а сјећање на пјесника се обиљежава „Шантићевим вечерима поезије“, које се одржавају од 1969, под покровитељством града Мостара. Шантићева награда установљена је годину дана раније, а међу првим добитницима били су: Скендер Куленовић, Весна Парун, Оскар Давичо, Енвер Ђерћеку, Александар Вучо, Стеван Тонтић и Богумил Ђузел. Од 1992. до 2009. „Шантићеве вечери поезије“ организују се у Невесињу, гдје је Шантићева награда додијељена Рајку Петрову Ногу, Бранку Милановићу, Дејану Деспићу и Неђу Шиповцу.
Од 2009. „Вечери“ се одржавају у Мостару и Невесињу. Исте године Шантићева награда уручена је Ђорђу Сладоју.

 

Биографије учесника “Шантићевих вечери поезије” (пдф)

О “Шантићевим вечерима поезије” у медијима

 

      

 
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: