oбјављено: 07. 09. 2011.

Затворене “Шантићеве вечери поезије 2011.”

1342На степеницама крај Старог моста, уз звук Неретве и тиху музику гитаре синоћ су мостарски пјесници читањем својих стихова затворили овогодишње “Шантићеве вечери поезије 2011.” .
“Алекса Шантић постао је својеврсни заштитни знак града Мостара. Ми који смо овдје рођени расли смо уз његову поезију и осјећамо је својом. Извршио је велики утицај на нас.

 

Заиста сам уживала вечерас слушајући стихове својих драгих колега и срећна сам због спознаје да у Мостару израста једна млада генерација пјесника који корачају путем што га је једном давно утро Шантић”, казала је пјесникиња Весна Хлавачек.
“’Емина’, ‘Претпразничко вече’, ‘И опет ми душа све о теби сања’… само су неке од пјесама које ћемо прочитати још безброј пута и увијек изнова остати без ријечи пред свевременском љепотом Шантићевих стихова”, надовезала се Лидија Павловић-Гргић.
Њихови стихови су уз стихове Влатка Мариновића, Ивана Шуњића, Ивана Врљића, Анеса Оручевића, Семира Бехрама, Жане Шемшић, Соње Јурић, Мартине Млинаревић – Сопта и Ање Рикало одушевили публику. Умјетник Але Пузић музичком је пратњом дао посебно свечану ноту вечери.
Добро познати и увијек изнова очаравајући амбијент Старог града међу окупљенима пробудио је најљепше емоције и сјећања. “Велики Иво Андрић је за Мостар увијек говорио да је град свјетлости, а за мене је то и град љубави. Ово дружење подсјетило ме на наша окупљања у средњошколским данима и на прве симпатије. Због тога сам читала своје три најдраже љубавне пјесме које сам посветила родном граду”, рекла је Соња Јурић. Говорећи о свом избору пјесама пјесникиња Павловић-Гргић казала је како се и она одлучила да представи пјесме које је писала у средњошколским данима. Можда је касније написала и неке боље, али, каже она, најдраже су јој управо те пјесме.
Подпредсједник СПКД “Просвјета” ГО Мостар Веселин Гатало пригодним је ријечима поздравио присутне на крају“Шантићевих вечери поезије 2011.”, које су уз “Просвјету” организовали СПКУД Гусле и Градска библиотека Невесиње, под покровитељством Савјета Министара БиХ, Министарства културе Републике Србије, Министарства просвјете Републике Српске и Општине Невесиње.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: