oбјављено: 06. 09. 2011.

Представа “Волио сам Емину опасно по живот” одушевила Мостарце

23Мостарска премијера представе “Волио сам Емину опасно по живот”, режисера Ратка Орозовића, одиграна у суботу вече у просторијама Хрватског народног казалишта Мостар у склопу манифестације “Шантићеве вечери поезије 2011.” одушевила је гледаоце. Славен Видак у улози Алексе и Аида Шошић која је пјевала и персонификовала Емину награђени су вишеструким аплаузима.

 

Драма третира искључиво љубавну поезију као и занимљиве детаље из пјесниковог живота у Мостару и Београду. Љубавни јади младог Шантића нису били само због Емине него и због многих, лијепих Славонки и Мостарки у које се Шантић заљубљивао, платонски и истински, тихо патио и одљубљивао, до те мјере да он прави мост између стварног живота, илузија и пјесничких визија. Централна личност је ипак Емина, преточена у пјесму коју воле генерације. У монодрами су сценографски приказане љепоте Мостара и његових сокака, а путем видео пројекције оживљени су и ликови Алексе и Емине. У суштини, ријеч је о љубавној драми у којој се афирмише и мање познат опус Шантићеве љубавне поезије и његових емоција.
Вечерас, треће вечери манифестације, с почетком у 20.30х, у  Народном Позоришту Мостар, планирано је поетско вече и тематска изложба посвећена Алекси Шантићу. У програму учествују пјесникиња Милица Јефтимијевић, потпредсједница Удружења писаца Републике Србије, пјесник Стеван Тонтић, добитник Шантићеве награде за 1985., писац и пјесник Веселин Гатало, добитник Шантићеве награде за 2007., пјесник Ђорђо Сладоје добитник Шантићеве награде за 2007. годину и пјесник Љубивоје Ршумовић.
“Шантићеве вечери поезије 2011.” , у организацији СПКД “Просвјета” ГО Мостар, СПКУД Гусле и Градске библиотеке Невесиње, под покровитељством Савјета Министара БиХ, Министарства културе Републике Србије, Министарства просвјете Републике Српске и Општине Невесиње завршавају сутра, у понедјељак, 5. септембра. Посљедње вече манифестације резервисано је за наступе савремених пјесника који ће се одржати  на степеништу крај Старога моста с почетком у 20:30.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: