oбјављено: 06. 09. 2011.

Одржано поетско вече и отворена изложба документарне грађе о Шантићу

358Поетско вече  и отворење тематске изложбе посвећене Алекси Шантићу који су одржани синоћ у Народном Позоришту Мостар обиљежили су трећу вече манифестације “Шантићеве вечери поезије 2011.” Своје стихове говорили су пјесникиња Милица Јефтимијевић, потпредсједница Удружења писаца Републике Србије, пјесник Стеван Тонтић, добитник Шантићеве награде за 1985., писац и пјесник Веселин Гатало, добитник Шантићеве награде за 2007., пјесник Ђорђо Сладоје добитник Шантићеве награде за 2007. годину и пјесник Љубивоје Ршумовић.

 

Познати србијански глумац Небојша Дугалић својом је изврсном рецитацијом Шантићевих пјесама увеличао вече. Риме о љубави, пријатељству, дјетињству и отаџбини, које су велики пјесници одабрали за ову прилику пробудиле су многе емоције међу публиком, па су њихови наступи често прекидани громогласним аплаузима.

 
“Још давне 1985., када је Шантићева награда била једна од најзначајних награда у бившој Југославији ја сам почашћен њоме. Од тада нисам долазио овамо, па сам вечерас посебно срећан што сам у Мостару међу овим људима. Имали смо прилику чути изврсне стихове и од осталих учесника, тако да ћу ову ноћ, као и сви присутни, вјерујем, памтити само по најбољем”, казао је Тонтић.
Пјесник који је родној Херцеговини дао много, опјевавши је у бројим својим пјесмама Ђорђо Сладоје каже да је “Шантићеве вечери поезије” редовно посјећивао и када су се оне одржавале само у Невесињу.
“Драго ми је што се ова манифестација опет враћа у Мостар и што се Шантићу, након свих понижења и шиканирања које је, ето, и посмртно доживио враћа поштовање и слава коју је заслужио. Не само због тога што сам добитник награде која носи ово племенито и узвишено име, него што и сам потичем из ових крајева, а и што је Шантић један од мојих омиљених предака – књижевних дједова, осјећам обавезу да увијек дођем овдје и подржим сваки племенити напор да се очува успомена на овог великана. Заиста настојим, говорим без патетике, да будем од помоћи да се у овоме граду, који је прије стотину година био центар српске културе, то и обнови”, рекао је Сладоје.
Један од најпознатијих српских пјесника данашњице, Љубивоје Ршумовић, чије су пјесме и телевизијске емисије испуњавале и уљепшавале дјетињства милионима малишана, својим је стиховима одушевио Мостарце. “Позив из Невесиња да наступим на овој манифестацији никако нисам могао одбити. Била је ово ноћ пуна емоција. Како је Небојша рецитовао коју пјесму, стихови су ми се у глави слагали као коцкице. За мене лично Шантић и његова поезија значе много. Управо су ме његови стихови повезали са мојом супругом, па се и наш најстарији унук зове по њему”, казао је Ршумовић изразивши наду да ће у будућности бити више прилика да посјећује Херцеговину, одакле и потјече.
А драмског умјетника Небојшу Дугалића Мостар је посебно одушевио. Чини му се, каже, да из сваке необновљене и порушене зграде вири нови живот и чека прилику да се покаже у пуној љепоти о којој се толико говори широм свијета. “Дирљиво је видјети како једна мала заједница с великим напорима покушава одржати традицију једног овако великог догађаја. Будући да знам колико је тешко организовати и мање захтјевне ствари, ову манифестацију сматрам својеврсним подвигом.  А, само овакви подвизи заиста и свједоче колико смо живи и колико нам је стало до свога наслијеђа”, сматра он.
“Шантићеве вечери поезије 2011.” , у организацији СПКД “Просвјета” ГО Мостар, СПКУД Гусле и Градске библиотеке Невесиње, под покровитељством Савјета Министара БиХ, Министарства културе Републике Србије, Министарства просвјете Републике Српске и Општине Невесиње завршавају вечерас наступом савремених пјесника који ће се одржати  на степеништу крај Старога моста с почетком у 20.30х.

 

ИЗЛОЖБА “АЛЕКСА ШАНТИЋ”
Документарна изложба Шемсудина Златка Сердаревића под називом “Алекса Шантић” обухвата фотографије, фотокопије насловних страница књига и његова писма упућена савременицима који су употпуњавали његов живот. “На изложби су између осталог приказани и плакати са ‘Шантићевих вечери поезије’, Светосавске бесједе и оно што је изазвало велико занимање код посјетилаца: једна копија пјесникове смртовнице. Циљ изложбе је да нам врати визуелно његов лик и дјело и да нас подсјети на његову велику људску особину, а то је љубав према свом граду и свим људима без обзира ко су и како се зову”, казао је аутор о изложби.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: