oбјављено: 06. 09. 2011.

Концертом Гудачког квартета Београдске филхармоније свечано започели “Шантићеви дани поезије 2011.”

45Синоћ су у препуној галерији Краљице Катарине Косаче у Хрватском дому херцег Стјепана Косаче концертом Гудачког квартета Београдске филхармоније свечано започели “Шантићеви дани поезије 2011.”. Ову престижну манифестацију организовали су Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Градски одбор Мостар, Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво “Гусле” и Градска библиотека Невесиње, под покровитељством Савјета Министара БиХ, Министарства културе Републике Србије, Министарства просвјете Републике Српске и Општине Невесиње.

 

“Вечерас смо ту због великог пјесника Алексе Шантића. Алекса Шантић, велико име Херцеговине и Мостара, велики је пјесник, један од највећих који је потекао са ових простора. Он носи српско име и презиме, али је подједнако опјевао и прославио све – и Србе, и Хрвате и Бошњаке, све Мостарце и Херцеговце. Управо због тога, наша је обавеза да се вратимо овдје, да наставимо тамо гдје су бивствовали наши преци и да заједно са друга два народа градимо одрживи мир и разумијевање на овим просторима. Нико није љепше ни искреније од Шантића пјевао и позивао на заједнички и складан живот, па управо организација ове манифестације њему у част говори о напретку и повратку у нормалне токове живота”, казао је у свом обраћању Миленко Пандуревић, испред Савјета Министара БиХ који је и званично отворио “Шантићеве вечери поезије 2011.”
Јелена Драгнић (прва виолина), Владан Лончар (друга виолина), Александра Курилић (виола) и Александар Латковић (виолончело) својом су једночасовном изведбом композиција Антоњина Дворжака и Александра Бородина изазвали овације међу мостарском публиком.
“Нисмо случајно изабрали баш ове славенске композиторе чије се романтичне композиције одлично уклапају са Шантићевом поезијом. Концерт Бородина који смо извели он је написао за своју жену коју је много волио, а свима нам је познато колико љубави има у Алексиним стиховима”, казала је Јелена Драгнић истакнувши да овај концерт за њих има и неку дубљу димензију. “Требамо се удруживати гдје год да нас има и нама је велика част и задовољство што смо имали прилику допринијети томе бар на неки начин. Култура је дефинитивно најбоља спона која веже људе, и ми, из Филхармоније, спремни смо увијек доћи и радити на томе. Нама је вечерас срце пуно и пресрећни смо што смо дио ове манифестације”, казала  је Јелена Драгнић, прва виолина квартета.
Ни виолончелиста Александар Латковић није могао скрити позитивне импресије Мостаром и “Шантићевим вечерима поезије 2011.”
“ Сви наши одласци на Јадран водили су кроз Херцеговину и срећан сам што видим да је Мостар и данас баш онакав какав је био: посједује јединствену топлину и гостопримство. У име овог Гудачког квартета, као представника Београдске филхармоније, могу рећи како сам више него задовољан пријемом и од стране организатора и од стране мостарске публике. Надамо се да је ово само једна филхармонијска претходница гдје смо кроз гостовање овог квартета учинили први корак ка припремама да Београдска филхармонија дође у цијелом саставу и засија пред мостарском публиком као што је недавно засијала и у Дубровнику”, рекао је Латковић.
Његове наде дијели и Драгнић која каже да постоји план да се на платоу испод Старог Моста одржи концерт Београдске и Загребачке филхармоније и хора из Сарајева.

 Гудачки квартет Београдске филхармоније наступао је у сљедећем саставу:

 Прва виолина
Виолинисткиња Јелена Драгнић магистрирала је на Факултету музичке умјетности у Београду. Усавршавала се на специјалистичким студијама у Кремони (Италија), у класи Салаватореа Акарда.  Била је концертмајстор и дугогодишњи члан Камерног оркестра Гудачи Светог Ђорђа, а стални члан Београдске филхармоније постала је 2006. Током 2010. године позвана је да учествује у пројектима Камерног оркестра Малер у Баден-Бадену, Луксембургу, Дортмунду, Есену, Франкфурту и Паризу, којима су дириговали Кентз Нагано и Данијел Хардинг.

Друга Виолина
Виолиниста Владан Лончар дипломирао је на Факултету музичке умјетности у Београду. Члан је секције првих виолина у Београдској филхармонији од 1999. године. Осим солистичких наступа Владан је изузетно активан камерни музичар. Оснивач је и члан Клавирског триа “Аурора” са којим је освајао награде и наступао у Грацу, Верони, Тортони, Букурешту, на фестивалу Дани Антуна Добронића у Јелси на Хвару. Остварио је успјешне турнеје у Њемачкој и Норвешкој.

Виола
Александра Курилић, виолисткиња је у Београдској филхармонији од 2002. године. Дипломирала је на Државном конзерваторијуму Чајкоски у Кијеву. Поред концерата и турнеја са филхармоничарима, Александра предаје виолу у Средњој музичкој школи Јован Бундур у Панчеву. Редовно сарађује и са оркестром опере позоришта Мадленианум у Земуну, а у сезони 2001./2002. године била је члан Симфонијског оркестра Мадеире у Португалу.
Виолончело
Александар Латковић, први виолончелиста Београдске филхармоније и гостујући члан у Камерном оркестру Малер. Наступао је са овим ансамблима широм Еворпе под вођством диригената као што су Зубин Мехта, Клаудио Абадо, Пјер Булез, Данијел Хардинг и Мухаи Танг. Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом и оркестром Сковран. Одржао је реситале и камерне концерте у Београду, Паризу, Стразбуру, Салцбургуз. Студирао је у Београду и Паризу, а усавршавао се у Бреши и Сијени.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: