oбјављено: 06. 07. 2011.

Празник Сретења Господњег у Мостару

  На празник Сретења Господњег у Старој Цркви Рођења Пресвете Богородице у Мостару Свету Литургију је служио дугогодишњи парох мостарски протојереј – ставрофор Алекса Зубац уз саслужење мостарских свештеника Радивоја Круља и Данила Боре. Светој Литургији је присуствовао мостарски градоначелник Љубо Бешлић са својим сарадницима, те министри и званичници Владе ФБиХ и Владе ХНК.

Отац Алекса Зубац је у својој проповједи истакао значај покајања и нашег сретења са Христом,честитајући вјерном народу и свештенству Мостара празник и отварање нових просторија Црквене Општине Мостар, подсјетивши на тешка времена кроз која је прошла православна црква у Мостару и изразивши наду да ће ускоро бити завршен и Владичански двор и почети изградња Саборне Цркве. Прота се присјетио времена када су православци у Мостару са сусједима других вјера дијелили и добро и зло, нагласивши да га радује што поново види добре односе са сусједима.

Послије Свете Литургије, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа ЗХиП г.Григорија освећене су и свечано отворене новообновљене просторије Српске Православне Црквене Општине Мостар.

Том приликом се, у име домаћина, свима присутнима захвалио о.Радивоје Круљ, казавши како је данашњи дан веома значајан за православне у Мостару јер имају гдје доћи и своје проблеме и потребе подијелити са својим свештеницима. Отац Радивоје се посебно захвалио градоначелнику Града Мостара г.Љуби Бешлићу за помоћ и подршку коју даје у обнови живота православних у Мостару, истакавши да је обнова и освећење овог објекта још један корак и допринос обнове Саборне Цркве Свете Тројице. Он је искористио прилику да позове и све вјерне да се поново упишу у матичне књиге крштених, вјенчаних и умрлих, пошто су оригинали страдали 1992.године.

Градоначелник Града Мостара г.Љубо Бешлић је изразио своје задовољство што присуствује отварању просторија СПЦ у Мостару што није обично отварање, него и духовна обнова српског народа у Мостару. “Нама је заједно чинити добра дјела, јер тако можемо направити много више. Вјерујем у бољу будућност овог града и свих народа који живе у њему”, рекао је Бешлић.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: