oбјављено: 11. 04. 2011.

Епископ Григорије одржао предавање "О вјери" у Карађозбеговој медреси у Мостару

001

На позив Сеида еф. Смајкића, муфтије мостарског, Епископ Захумско-Херцеговачки и Приморски Господин Григорије је одржао предавање на тему ”О вјери”, ученицима и професорима Карађозбегове медресе у Мостару. Домаћин прадавања је био директор медресе Шефко еф. Тињак…

На почетку предавања Владика је рекао да му је посебно драго да о теми вјере говори младим људима, јер су млади људи они који најјасније познају осјећање горења срца, а такво срце је основ вјере.

Владика је потом укратко изложио философска становишта о вјери, и истакао да је један протестантски теолог вјеру окарактерисао као стање врхунске бриге, а то стање увијек подразумјева двије стране: онога који се брине и онога о коме се брине. Те, је према томе, вјера однос између онога који се брине и онога о коме се брине. А вјера је врхунска брига, прије свега због тога што у себи садржи врхунско обећање, а врхунско обећање је живот тј. Бог.
У наставку је Владика говорио о томе да вјера подразумјева да се сви елементи људске личности уцјелове тј. да буду у цјеловитости. То значи да у свим елементима нашег бића вјера има концентрациону улогу, она сабира у једно елементе нашег бића и не да нам да се раздјељујемо. Вјера нас усмјерава ка Ономе Који је већи од нас самих и на тај начин нам помаже да се изборимо са егоизмом. Чин вјере, прије свега, подразумјева слободу.
На крају предавања, Владика је истакао да вјера своје испуњење доживљава кроз дјелање, а оно што повезује дјелање и вјеру је љубав, и то љубав у правом смислу ријечи, Љубав која прашта, ослобађа и сабира.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: