oбјављено: 29. 03. 2011.

Узвратна посјета Митрополита Амфилохија Мостару

DSC_3054У уторак 29. марта 2011. г. Његово Високопреосвештенство Г. Амфилохије, Митрополит Црногорско-приморски био је у узвратној посјети Бискупији Мостарско- дувањској у Мостару. Наиме, у знак поштовања и добре воље за уступљене историјске документе из архива Мостарске бискупије, а ради употпуњавања монографије о Свештеноисповједнику Варнави, епископу Хвостанском, коју је објавила Митрополија, 11. септембра 2010., Митрополит Амфилохије угостио је Бискупа Перића на Цетињу. Том приликом Преузвишени бискуп одржао је ђацима Цетињске богословије предавање на тему образовања свештеничког подмлатка

у Римокатоличкој цркви. Бискуп Перић позвао је тада Митрополита да посјети Мостар и одржи предавање полазницима Теолошко – катихетског института.
Митрополит је у уторак ујутро најприје посјетио Манастир Житомислић а потом се, по договореном протоколу, упутио у Мостарску бискупију гдје га је дочекао и поздравио бискуп Перић са сарадницима. Предавање на тему „Није ли горјело срце у нама, док нам је откривао Писма“ Високопреосвећени Митрополит Амфилохије одржао је у кући сусрета Емаус у Бијелом Пољу, студентима и вјероучитељима, а међу слушаоцима били су и православни мостарски свештеници.
Након предавања и молитве уследила је заједничка трпеза. Потом је бискуп домаћин своје госте повео у посјету корисницима Рехабилитационог центра Мостарске бискупије. Митрополит се са великом пажњом и љубављу сусрео са дјецом са посебним потребама, болесницима, старима и немоћнима указавши им посебну пажњу истовремено се захваливши Бискупу на хришћанској љубави која се на делу испуњава у овој кући..
У поподневним часовима, у згради Бискупије одржан је сусрет двојице првојерараха  са мостарским католичким и православним свештеницима. Овом састанку присуствовао је мсгр. Томо Вукшић новоизабрани бискуп војни, провинцијал Херцеговачке фрањевачке провинције фра Иван Сесар, гвардијан мостарског самостана фра Ико Скоко, др Анте Павловић декан Теолошко- катихетског института, дон Анте Комадина директор бискупијског Каритаса те десетак свештеника мостарске бискупије и епархије Захумско-Херцеговачке. На састанку је било ријечи о обостраном пасторалном искуству и недоумицама.
Сусрет је завршен разменом дарова. Бискуп је Митрополиту поклонио 26 књига Папе Бенедикта 16., док је Митрополит Бискупу узвратио са 10 књига својих изабраних дјела и спомен монографијом о обнови црквеног живота у Црногорско-приморској митрополији 1990-2010.
Као уздарје на Бискупов дар Цетињској богословији, више десетина књига у издању Мостарске бискупије, Митрополит је ректору Катихетског института предао 80 књига у издању Митрополије Цетињске.
Новоименованом бискупу Вукшићу Митрополит је подарио икону Христа Спаса Синајског, честитавши му именовање за бискупа и пожелевши му много снаге и ревности у новој служби у Славу Божју.
Сво време посете, у име Епископа Григорија, непредвиђено спреченог да присуствује овом знаменитом сусрету, присуствовао је Архимандрит Данило Павловић, старешина Манастира Житомислић. Приликом повратка на Цетиње, Митрополит Амфилохије сусрео се са епископима Григоријем и Атанасијем у Манастиру Тврдош.

oзначено са:одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: