oбјављено: 05. 11. 2010.

Спора обнова српских кућа у Мостару

p9240030Управа СПЦО Мостар је уз помоћ Манастира Тврдоша и Манастира Житомислића успјела да привремено ријеши проблем смјештаја Лазара Јањића. Обезбјеђен је стамбени контејнер са прикључком струје који је постављен код Старе Цркве у Мостару од које је доведена и струја. Лазар је рођен 1954.године у Рашкој Гори код Мостара. До прије рата у БиХ живио је и радио у Мостару. Његова кућа и имање у Рашкој Гори страдали су у рату. Он се вратио на згариште своје куће 2004.године. Редовно је подносио захтјеве за обнову куће али никада није добио позитиван одговор…
Непуних шест година Лазар је живио без струје и у врло тешким условима без крова над главом, испод оштећене бетонске плоче која је прокишњавала. Он је пјешачио сваке недјеље четири сата у једном правцу да би учествовао у Светој Литургији у мостарској цркви.
Осим Лазара имамо још сличних случајева, можда не овако радикалних, како у долини Неретве гдје људи животаре у својим девастираним кућама, тако и у туђим кућама још увијек у избјеглиштву и још додатно у подстанарству. И једни и други чекају донације и обнову кућа.
Обећања су велика а релизација никаква или мизерна. Уз то најављено је да до 2014.године треба да се заврши процес повратка и обнове. На подручју града Мостара обнову чека преко 2.000 српских кућа. У последње четири године просјечно је обновљено 20 српских кућа на годишњем нивоу, што значи да ако се овим интезитетом настави обнова српских кућа на подручју Града Мостара процес повратка и обнове би требао завршити за неких стотињак година тј. до 2111.године.
Сви заједно се надамо да ће се надлежне институције, невладине организације и међународна заједница активно и конкрентно укључити у поменути процес.

СПЦО Мостар
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: