oбјављено: 21. 10. 2010.

Донација за обнову Саборне цркве у Мостару

САРАЈЕВО, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – За обнову у рату порушеног православног Саборног храма у Мостару, самостана Плехан код Дервенте и џамије Ферхадија у Бањалуци обезбијеђено је по 200.000 долара из Фонда Шпаније, намијењених за провођење Миленијумских развојних циљева. Меморандум о разумијевању којим је то дефинисано данас су у Сарајеву потписали Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, провинцијал Фрањевачке провинције Босне Сребрене фра Ловро Гавран, муфтија бањалучки Едхем Чамџић, резидентни координатор УН у БиХ Јуриј Афанасијев, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, министар просвјете и културе Републике Српске /РС/ Антон Касиповић и министар културе и спорта Федерације БиХ Гаврило Граховац.

Новић је на конференцији за новинаре након церемоније потписивања меморандума рекао да су ова три објекта веома значајна и да њихова обнова доприноси бољој изградњи повјерења и јачању мултикултуралног дијалога, који је кључ рјешења у БиХ.

Он је позвао донаторе да подрже обнову ова три вјерска објекта и захвалио онима који су то већ учинили, те изразио наду да ће и друге међународне институције, а посебно Европска комисија препознати сектор културе као потенцијал и подржати пројекте из ове области.

Афанасијев је рекао да су ова три вјерска објекта споменици стољетном заједничком животу различитих културних и вјерских заједница на овим просторима.

“Ови пројекти који су предложени за обнову нису приједлози УН него долазе из БиХ”, рекао је Афанасијев и додао да је циљ да се у БиХ превазиђе нетолеранција.

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић истакао је да ће Влада РС, у оквиру својих финансијских могућности, наставити да помаже обнову сва три ова објекта.

“Апсурд је да се у овој земљи рушење сваке од ових богомоља и неспорних вриједности у времену када се дешавало проглашавало херојством, побједом и циљем. Ово данас је побједа над једном таквом идеологијом и размишљањем”, нагласио је Касиповић.

Министар културе и спорта ФБиХ Гаврило Граховац рекао је да је потписивање меморандума резултат добре сарадње ресорних министарстава и изразио увјерење да је ово само почетак финансијске подршке.

Владика Григорије је рекао да је ово озбиљна порука народима и вјерницима које представљају вјерски достојанственици.

“Овим дајемо примјер народима у БиХ да немамо другог пута осим да живимо заједно једни поред других”, нагласио је епископ Григорије.

Фра Гавран сматра да је потписивање меморандума више важно као симболични него као материјални чин.

“Ово је знак добре воље свих народа и религија у БиХ и УН. Они који су рушили ове свете објекте радили су то да би срушили народе и религије и уништавали су оно што је Божије. Ми смо обавезни да радимо на стварању услова да се више никада не догоди рат међу нашим народима”, истакао је Гавран.

Чамџић је рекао да је потписивање меморандума велика порука за Међународни дан мира, истичући да ће се наставити са промовисањем мира међу свим народима у БиХ.

“Култура дијалога мора да буде свакодневно присутна и томе нема алтернативе”, напоменуо је Чамџић.

Меморандум о разумијевању који је данас потписан је у оквиру активности које се односе на реализацију пројекта “Унапређење културног разумијевања у БиХ”, који је прије двије године потписало Министарство цивилних послова БиХ са УН агенцијама ради јачања међукултурног разумијевања кроз унапређење законског оквира и јавних политика у сектору културе, унапређења међукултурног разумијевања, јачања културне индустрије и јачања толеранције наспрам различитости.

Укупни буџет је осам милиона долара и обезбијеђен је из Фонда Шпаније намијењених за имплементацију Миленијумских развојних циљева.

извор: СРНА
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: