oбјављено: 04. 04. 2010.

001Као и претходних година, у току Велике – Страсне седмице у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Мостару богослужења су вршена по уобичајеном распореду. На Велики Четвртак с почетком у 9 сати служена је Света Литургија, а у 17 часова служенo је бденије са читањем светих Јеванђеља о страдању Господа Исуса Христа. На Велики Петак, у 16 сати служено је богослужење са изношењем плаштанице и статијама. Велики број вјерника из свих мјеста мостарске општине узео је учешћа у овом богослужењу.
Иначе, из године у годину, ово је у Мостару уз васкршњу Литургију најпосјећеније богослужење Страсне седмице. На Велику суботу, после Свете Литургије која је служена у 8 часова, мостарски свештеници су у намјери да подијеле радост празника са онима који су најпотребитији, и ове године, дијелићи васкршња јаја обилазили мостарске болнице, затворе, сиротишта.

Васкршње јутрење, у Старој Цркви у Мостару , почело је врло рано – у пет сати ујутро, а у наставку је служена Света Литургија. Васкршње јутрење и Литургију служио је старјешина храма протојереј – ставрофор Радивоје Круљ уз саслужење другог мостарског пароха јереја Данила Бора. Прочитана је посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих отачаствених архијереја. Вјерни, који су дошли у заиста великом броју, су се причестили светим Тајнама Христовим, а уз нафору су им за благослов подијељена васкршња јаја. После Свете Литургије сви су се заједно послужили у кућици у порти храма.

oзначено са:одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: