oбјављено: 11. 02. 2010.

Посјета делегације Владе РС Граду Мостару и СПЦО Мостар

IMG_9667 Дана 09. и 10.02.2010 делегација Владе Републике Српске на челу са главним савјетником премијера Владе РС за хуманитарна и социјална питања г.Миладином Драгичевићем посјетила је Мостар и Српску Православну Црквену Општину Мостар. Уз г. Драгичевића у Мостар су такође дошли и Директор Секретаријата за вјере у Влади РС г. Јово Турањанин, секретар Министарства за људска права и избеглице БиХ г. Драго Ковач и министар развоја и предузетништва у Влади ФБиХ г. Велимир Кунић…
Циљ посјете је био унапређење повратка расељених лица на подручју Града Мостара, подршка и помоћ у покретању бизниса и малих предузећа са циљем запошљавања повратника и заједничка подршка у обнови Саборне цркве у Мостару.
Угледне госте у Бијелом Пољу је дочекао парох мостарски протојереј – ставрофор Радивоје Круљ и парох Бјелопољски јереј Немања Лукета . О. Немања Лукета је упознао госте са парохијом Бјелопољском и укратко изложио проблеме српских повратника у Бијелом Пољу.

Након разговора и обиласка Цркве у Бијелом Пољу делегација је обишла Саборну и Стару цркву те Владичански двор и канцеларију СПЦО Мостар. О. Радивоје Круљ је упознао г. Драгичевића са активностима и радовима на обнови Саборне цркве, завршетку обнове православних цркви у Благају ,Чапљини и Брадини код Коњица, пласирању повољних кредита за обнову објеката koje je град Мостар вратио СПЦО Мостар, те презентујући већ урађене и припремљене пројекте могућности отварања нових радних мијеста за Србе повратнике . Г.Драгичевић је обећао наставак помоћи Владе Републике Српске у изградњи Саборне Цркве и других православних богомоља на подручју ХНК и такође подршку око бизнис планова и пројеката СПЦО Мостар.
Затим је делегација Владе РС посјетила аеродром Мостар, односно компанију Vip Aviation Мостар власништво г. Вање Пешута. Vip Aviation је једина школа за обуку пилота у БиХ, а г. Пешут је упознао госте са амбициозним плановима око покретања летова на релацији Мостар – Бања Лука,Мостар – Загреб и Мостар – Београд.
На састанку са градоначелником Града Мостара г. Љубом Бешлићем било је ријечи о одрживом повратку Срба из РС у Мостар, запошљавању повратника те обнови Саборне цркве у Мостару и наставку враћања имовине СПЦО Мостар. На подручју Града Мостара тренутно је preko 1000 захтјева за обнову српских кућа, а договорен је начин одабира корисника средстава, односно да други народи не доносе одлуке о одабиру средстава које Влада РС и друге институције намјеравају уложити у повратак. Г. Бешлић је изразио своје задовољство око почетка радова на обнови Саборне цркве и најавио наставак уплате новца за обнову Саборне цркве.
Другог дана посјете г. Драгичевић је обишао имовину СПЦО Мостар у старом граду и обновљени парохијски дом у Благају. У старом граду је о. Радивоје Круљ детаљније упознао г. Драгичевића са црквеним објектима и плановима за унапређење туристичке понуде у Мостару и могућностима отварања херцеговачке куће вина са националним рестораном , а такође су и посјетили галерију икона која се налази у непосредној близини Старог моста.
Делегација Владе РС и СПЦО Мостар обишла је и приватизовано чувено мостарско предузеће Хепок.
У згради Владе ХНК одржан је састанак са предсједником Владе ХНК г. Срећком Борасом и његовим сарадницима. На састанку је било ријечи о повратку грађана српске националности на подручје Херцеговачко-неретванског кантона, а посебно о одрживом повратку.Премијер Борас упознао је представнике Владе РС о активностима Владе ХНК када је у питању повратак Срба у ХНК, подсјетивши како Влада у оквиру својих могућности помаже повратак. Такође рекао је како Влада ХНК помаже обнову стамбеног фонда, као и обнову Саборне цркве у Мостару.Изражена је спремност за наставак сарадње са обадвије стране, те увјерење како ће она резултовати и конкретним пројектима на терену који ће бити од велике важности за повратнике Српске националности. Договорено је и ријешење проблема ораганизовања православне вјеронауке у средњим школама. Састанку је присуствовао и потпредсједник главног одбора СПКД Просвјета г. Никола Асановић који је детаљно изложио проблем нерегуларности и нелегитимног дјеловање одбора СПКД Просвјета Мостар.
На крају посјете приређен је ручак у Клубу Алекса са клубом вијећника српског народа у Градском вијећу Града Мостара. Г. Драгичевић је поздравио све присутне, захвалио се на угодном боравку у Мостару те истакао како ће се Влада РС интезивније укључити и пружити несебичну помоћ у обнову и јачање утицаја српског народа у граду на Неретви.

СПЦО Мостар

oзначено са:одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: