oбјављено: 05. 01. 2010.

Божићни програм у клубу "Алекса"

004Под окриљем клуба „Алекса“ и World Music Centra Мостар у граду на Неретви поводом православног Божића организован је културно умјетнички програм у коме је наступила етно група „Свети Димитрије“, те пјевачка, фолклорна и дјечија секција Српског пјевачког и културно умјетничког друштва „Гусле“. Такође је промовисан годишњи календар СПКД „Просвјета” за 2010.годину и часопис за књижевност и културу ”Нова зора”…
Александра Савић директорица мостарског World Music Centra била је домаћин културно умјетничког програма организованог у клубу Алекса поводом надолазећег Божића.

“Претпразничко је расположење и у граду Мостару. Инспирација и правило за све пројекте на којима ради World Music Centar и клуб Алекса, који је такођер пројекат WMC-а, је управо наша мултикултуралност, наша различитост која нас повезује и чини богатим људима” истиче Савић.
Са повратком Срба у Мостар и околна мјеста и дух православља полако се враћа у ове крајеве. Потврђује то и православни свештеник у Мостару Радивоје Круљ. „Када је човјек заједно у слављу са својим сусједима и својим комшијама онда се испуњава посебном радошћу. Јако је важно да заједно једни другима честитамо празнике. И не само да честитамо, него и да учествујемо у тој радости празника. То је богатство овога града!” каже Круљ.
Допринос обнови суживота
Мостарски свештеник Данило Боро, који је и предсједник Српског пјевачког и културно умјетничког друштва „Гусле”, напомиње да се уз повратак и обнову духовног, обнавља и културни живот мостарских Срба. „Презадовољни смо учешћем у различитим манифестацијама чланова СПКУД Гусле. Прије свега то се види на нашем подмлатку, јер највећи број чланова Гусала су управо дјеца и омладина”.
Јосип Муселимовић познати мостарски одвјетник потврђује да се у долини Неретве празници славе у правом смислу. „Изнимно важним сматрам овакве догађаје и окупљања. Мишљења сам да овакве манифестације увелико доприносе обнови не само културног, него и опћег суживота у граду Мостару”, наглашава Муселимовић.
И поред проблема које носи живот у средини гдје су мањина, мостарски Срби с радошћу и позитивним порукама дочекују велики хришћански празник Божић.

Deutsche Welle

 
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: