oбјављено: 28. 12. 2009.

Вратио се Св.Никола у породицу Гвоздић из Мостара

IMG1Пошто сам се за вријеме комунизма (50 година) одрицао српства и своје вјере православне и свог бића у корист братства и јединства и југословенства, сада сматрам да је то била моја највећа заблуда у животу. Поносим се што сам рођен и крштен у манастиру Житомислићи и добио име Алексије и што сам крштен у православној вјери у којој желим да завршим живот као православац.

Враћајући се својим корјенима и поријеклу својих предака са Кордуна – Хрватска, обновљам њихову традицију из завичаја и славу Светог Николе. Моји преци се родише овим редом у 19.вијеку: Саво (1818.), Јосиф (1837.), Велимир (1859.), Радослав (1891.) – мој отац, сви су славили славу Никољдан 19.децембра.
Посебно морам истаћи своје пријатеље из Русије, Хадајева Михаила-Мишу (1932) и Нину (1934), који су долазили у посјету у Мостар. Тако смо се разумјели и осјећајима повезаности у православљу Руса и Срба. Бака Нина из Москве ме је даровала вјерским поклонима: календарима са светишта, обојеним јајетом са иконама светаца и икону светог Николе. Објаснила ми је да код њих – Руса није обичај да славе славу као што је обичај у православних Срба.
У част и славу Светог Николе, моји унуци (који су од родитеља Ненада-Нине (1958) и Елине (1970)) Стјопка-Стјепан (1996) и Ана (1998) добише поклон пакете. Ја сам посебно обрадован и захвалан Богу и молитвама, освјештању вјерског стола који је припремљен у кући са крсном свијећом, чесницом и панаијом и осталим нашим обичајима и благослову нашег свештеника Радивоја Круља из Мостара (прилог 50КМ за посјету свештеника нашој кући за славу Светог Николе-Никољдана и приче са њим).

забиљежио дедо Гвоздић Алексије – Сашо (1930)
Загребачка улица број 3А, Мостар
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: