oбјављено: 19. 06. 2009.

Шантићеви пјеснички сусрети" Невесиње-Мостар 2009

Овогодишњи Шантићеви пјеснички сусрети „ На путу Богочовјека „организовани су у сарадњи СПКД  „Просвјет12014а” Невесиње, Народна библиотека Невесиње и СПКУД „Гусле” Мостар. Прва вече је одржана у петак  19. јуна 2009. године у Невесињу, у оквиру које је  додјељена награда Шантићев шешир и штап српском савременом пјеснику Ђорђу Сладоју.

У суботу 20. јуна 2009. после помена Алекси Шантићу на Новом православном гробљу у Бјелушинама и полагања цвијећа на мјесту починка великог пјесника и на његов споменик код

Ћоровића куће,  те промоције часописа „Нова Зора”,  коју је  у просторијама Народног позоришта Мостар надахнуто остварио господин Никола Асановић, иначе потпредсједник ГО СПКД Просвјета, у 21 час је у главној сали Народног позоришта одржана свечаност „Шантић у нотама”.

У програму су учествовали:

- Хор „Свети Василије Острошки” из Требиња

- Професори Основне музичке школе Свети Роман Мелод из Невесиња: Биљана Ђорић, Александра Трајковић, Горан Стојановић и Александар Стојановић

- Пјесник Ђорђо Сладоје

- Глумац Бошко Ђурђевић

- Професор Ранко Поповић.

Главна идеја ове књижевно-културне манифестације у Мостару била је да се Алекса Шантић врати у свој Мостар и да у њему заиста има мјесто које му и припада,  јер је он својим  ликом и дјелом један од симбола овога града. Организатори су имали на уму да  и саме Шантићеве пјесничке сусрете врате на онај ниво које су имале пријератне Шантићеве вечери поезије, гдје ти сусрети и поред прилике да се младим пјесницима да простор да остваре и покажу свој таленат опет треба више да буду циљ и мотивација, неголи средство за тако нешто. Многобројна публика је била истински обрадована да опет након скоро двије деценије  „Шантићеви пјеснички сусрети”нису Шантић без Шантића, него је нагласак управо на његовом стваралаштву и то овог пута више на оним пјесмама које су преточене у ноте, што је и била почетна замисао СПКУД „Гусле”  као Пјевачког друштва чије име је Шантић, као предсједник друштва у два наврата, пронио и учинио познатим у свијету. Организатор захваљује на помоћи Народном позоришту Републике Српске и  Народном позоришту у Мостару.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: