oбјављено: 17. 05. 2009.

Слава СПКУД "Гусле" Мостар

IMG_6320 Српско пјевачко и културно-умјетничко Друштво Гусле из Мостара је у недјељу, 17.маја 2009.године прославило своју крсну славу – Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца.
Свету Литургију и обред ломљења славског колача у старој цркви у Мостару служили су мостарски свештеници отац Радивоје Круљ и отац Данило Боро уз велико присуство дјеце и омладине, чланова свих секција Друштва. Рад Друштва је обновљен прошле 2008.године, и за непуних годину дана Гусле су израсле у озбиљно друштво које је окупило православну омладину Мостара и долине Неретве и у ове крајеве вратиле дух српске културе.
Свештеник Данило Боро, предсједник Гусала рекао је да су Гусле у овој години организовале више значајних манифестација међу којима Божићни концерт и пријем, Светосавску академију, Дјечји музички фестивал и још низ догађаја.
”У припреми је и организовање Шантићевих вечери поезије које припремамо заједно са невесињском Просвјетом и које ће бити одржане крајем јуна у Мостару и Невесињју”, рекао је свештеник Боро.
Он је истакао да су се Гусле већ оствариле и у издавачкој дјелатности издавши књигу академика Недељка Шиповца ”Перо Зубац у завичају поезије”, додавши да су у припреми и два рукописа од мостараца др Владимира Ћоровића и др Јована Радуловића.
Водитељ хора Гусала Наташа Круљ нагласила је посебну важност секција које имају Гусле и које броје преко 150 чланова дјеце, омладине и одраслих.
Додала је да поред хора, који је имао низ успјешних наступа како у Мостару тако и у другим херцеговачким градовима, успјешно дјелују и фолклорна и драмска секција, те секција рукодјеља.одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: