oбјављено: 11. 05. 2009.

Међурелигијски сусрет младих у Мостару

У организацији Хелсиншког одбора за људска права у Републици Српској  са сједиштем у Бијељини, уз подршку Холандске организације за међурелигијски дијалог  „IKV Pax Christi” и Фондације отвореног друштва Сорош Сарајево, у хотелу Еро у Мостару    је одржан међурелигијски  сусрет младих. Поред Бискупије Мостарско -Дувањске  и Исламске заједнице Мостар учешће је узела и Српска православна црквена општина Мостар. Из ових вјерских заједница учествовало је дванаест средњошколаца из Мостара.

На самом отварању испред Хелсиншког одбора професор Садик Пазарац  и госпођица Емина Тузлаковић су на тему „Религија и људска права те толеранција међу младима” одржали уводно слово, истичући значај међуетничке и  међурелигијске толеранције међу младима у Босни и Херцеговини.

Дон Лука Павловић је испред римокатоличке заједнице говорио о вјери, моралу и oбичајима Римокатоличке Цркве. О исламу је предавање држао Салем еф. Дедовић,  главни имам мостарски.

А са правосланим доживљајем  и искуством вјере: Бога , човијека и цјелокупне творевине Божије,  учеснике је  упознао православни свештеник из Мостара Данило Боро. Он  је предочио присутним да је сама тајна Светотројичног Бога  као заједнице Бога Оца, Сина и Светог Духа,  назначење човијеку да и свој живот оствари као заједницу са Богом и ближњима  ради остваривања живота вјечног и Царства Небеског, што се опет пројављује кроз Свету Литургију као сам живот Цркве Христове. Тако Евхаристијско сабрање уствари постаје извор и мјерило морала и свих обичаја у Цркви и односа према свеколикој творевни Божијој. Темељ оваквом доживљају и искуству вјере јесте Богочовјечанска личност Христова. Син Божији је постао Син Човијечији. Примио је Он  на себе људску природу и сјединио је са божанском природом Својом, да би и човијек могао да живи вјечно, што је посвједочио Васкрсењем, које свему створеном даје смисао постојања.

Хелсиншки одбор као организатор је овакве сусрете већ  одржао у Бијељини, Приједору, Добоју и Прњавору, а наставиће у будуће. Први следећи сусрет биће организован средином јуна у Брчком.
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: