oбјављено: 25. 03. 2009.

Састанак са представницима СПКД Просвјета у СПЦО Мостар

 На иницијативу СПКУД ГУСЛЕ – Мостар, а с благословом Епископа ЗХиП г.Григорија,  протеклог викенда одржан је заједнички састанак у просторијама СПЦО Мостар у Мостару са представницима СПКД ПРОСВЈЕТА из Невесиња, Гацка и Билеће и проф. др Ранком Поповићем.

 

На састанку је закључено да је јако важно да Шантићеве вечери поезије и Ћоровићеве сусрете писаца у будућности, осим у Невесињу, Гацку и Билећи, организујемо и у Мостару јер је то чиме се ми као народ хришћански у Мостару и у Херцеговини можемо препознати. Не као пуко и бесмислено сјећање на Шантића, Ћоровиће, Дучића, Шоле,  Радуловића… и њихово стваралаштво и рад, него кроз препознатљивост њихове културе, достојанства и господства хришћанског и живог живљења у Христу Господу што су они и својим дјелима посвједочили.

ЦО Мостар

Учесници састанка су издали и заједничко саопштење за јавност.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

С обзиром на то да у претходним годинама Српско просвјетно и културно друштво Просвјета у Мостару није дало одговарајући значај Алекси Шантићу (нарочито је обезвријеђена награда Алексе Шантића у оквиру Шантићевих вечери поезије), на иницијативу  Српског  пјевачког  и културно -  умјетничког друштва Гусле из Мостара на заједничком састанку у Мостару са представницима СПКД Просвјета из Невесиња, Билеће и Гацка, закључено је да овогодишње Шантићеве пјесничке сусрете заједнички организују  СПКУД Гусле Мостар и СПКД Просвјета  Невесиње  уз подршку ГО СПКД Просвјета.

Закључено је да се тако заједнички затражи подршка од: Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства културе ФБиХ, кантоналних и градски власти.

Заједнички програми подразумијевају да ће се  Шантићеви сусрети  у будућности одржавати у Мостару и у Невесињу.

СПКУД ГУСЛЕ Мостар
СПКД ПРОСВЈЕТА Невесиње
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: