oбјављено: 01. 01. 2009.

СПКУД "Гусле" Мостар

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа ЗХиП г.Григорија, протеклог викенда у великој сали парохијског дома у Бијелом Пољу код Мостара одржан је радни састанак предсједника Српског Пјевачког и Културно Умјетничког Друштва ГУСЛЕ – Мостар Јереја Данила Боре и чланова Управног Одбора Друштва са дјецом, студентима, омладином и одраслим члановима Друштва.

Присутне је најприје поздравио парох мостарски свештеник Радивоје Круљ, који је говорио о важности литургијског сабрања и о литургијској заједници која треба да буде икона сваке друге заједнице и сабрања, како би и рад ГУСАЛА био такав. Отац Радивоје је присутнима представио и госпођицу Тамару Грозић, дипломираног етно-музиколога из Београда која ће радити са већином секција СПКУД ГУСЛЕ.

Послије оца Радивоја присутнима се обратио предсједник СПКУД ГУСЛЕ отац Данило Боро који је говорио о историјату ГУСАЛА и плановима рада у будућем периоду, истакавши припреме и организацију Божићног концерта (8.јануара 2009.године) и Светосавске Академије (27.јануара 2009.године) када ће Друштво обиљежити и 120 година од оснивања (18.децембра 1888. – 2008./2009.година).

Хоровођа СПКУД ГУСЛЕ г.Тамара Грозић говорила је о богатом фолклору и традицији српског народа, као и о секцијама у које се могу укључити сви заинтересовани чланови.

Сви смо били задовољни одзивом заинтересованих, из свих дијелова Мостара, за секције Друштва (фолклорно играње, пјевање и свирање, црквено хорско појање, народно рукодјеље, драмска секција, иконописачка, литерарна и рецитаторска секција, као и могућност приједлога других секција), а посебну радост нам чини и присуство и заинтересованост дјеце која похађају католичку вјеронауку.

Рад са члановима секција одвијаће се у просторијама Црквене Општине Мостар (ул.Конак 7), Парохијском дому у Бијелом Пољу и Друштвеном дому у Баћевићима, а велику помоћ и подршку смо добили у поклону три мини комбија од компаније VERANO MOTORS из Београда која нам дају могућност да превеземо дјецу и омладину на пробе, а недјељом и празником до Старе Цркве на Свету Литургију.

ЦО Мостар
одабир писма

пратите нас и на:

градилиште уживо: